Dieta unui sportiv

Orice sportiv, indiferent daca e amator (face sport numai de intretinere) sau e un performer (participa la competitii), trebuie sa isi revizuiasca regimul alimentar pentru un tonus mai bun, organism sanatos si grad de performanta ridicat. Dieta sportivilor e variata si e tot mai populara printre iubitorii de miscare si un stil de viata sanatos.

Dieta sportivului este un regim sanatos si destul de usor, mai ales ca este planficat in functie de zilele saptamanii.

De asemenea, ziua de duminica este una de pauza in care poti manca orice iti place, bineinteles, cu moderatie. O alimentatie echilibrata pentru o persoana cu o activitate zilnica lejera inseamna consumul a 50-60% carbohidrati, 20-30% grasimi si 15-20% proteine.

Luni, Miercuri si Vineri

Mic dejun: o cafea fara zahar si un mar;
Pranz: Doi cartofi fierti in coaja si o pulpa de pui fiarta sau fripta;
Cina: un ou fiert, o cana de compot si un iaurt dietetic.

Marti, Joi si Sambata

Mic dejun: o cafea fara zahar si o portocala;
Pranz: un gratar de 100 grame de pui/vita cu salata;
Cina: 100 grame de branza si o salata de fructe fara zahar ori frisca.

Bineinteles, vom face multa miscare zilnic si vom consuma minimum doi litri de apa zilnic. Preferabil este sa bei doi litri de apa plata in care storci doua sau trei lamai.

Aport alimentar in cazul antrenamentelor

Inainte de antrenament

Cu 3-4 ore inaintea unui antrenament fizic, masa luata trebuie sa contina carbohidrati complecsi, precum cereale, paste, paine integrala sau orez. Nu trebuie consumati carbohidrati simpli, precum zahar sau glucoza, deoarece se absorb rapid si, in maximum o ora, se va instaura hiploglicemia si se va accentua deshidratarea.

In timpul antrenamentului

Apa este principalul supliment care trebuie consumat in timpul efortului, mai ales pentru cei care practica sporturi usoare ori ca hobby. Cei care depun efort sustinut si intens trebuie sa consume o data pe ora 20-60 grame de carbohidrati care pot proveni din sucurile sportive, mai usor absorbabile.

Dupa antrenament

Prima masa dupa antrenament trebuie sa fie luata la maximum 30 de minute. Se poate consuma o bautura sportiva, un fruct sau un covrig. Chiar daca e dificil sa mananci dupa efort, nu trebuie sa renunti la aceasta mica si necesara "gustare".

Conditii alimentare in functie de sportul practicat

- Pentru sporturile de anduranta (antrenamente frecvente si prelungite), accentul e pus pe carbohidrati si hidratare. Principalele alimente ce trebuie consumate sunt paine, paste, orez, cereale, fructe, lactate si bauturi sportive;

- Pentru sporturile de echipa, alimentatia trebuie si ea sa fie bogata in carbohidrati, dar foarte echilibrata pe tot parcursul anului, chiar daca evenimentele sportive sunt sezoniere;

Pentru sporturile de viteza sau forta, proteinele sunt cele mai importante, deoarece accentul e pus pe cresterea masei musculare. Suplimentele sportive trebuie evitate. Sfatul unui nutritionist e necesar in astfel de sporturi;

- Pentru sporturile de iarna, necesarul de carbohidrati e la fel de important, insa consumul de lichide trebuie sa creasca (preferabil sa aiba un adaos de glucide).

Beneficii

Cu dieta sportiva, poti slabi chiar si zece kilograme pe luna. Rezultatele obtinute sunt de lunga durata, mai ales daca practica sportului devine o rutina zilnica.


sursa