De unde cumparam jucarii Lego?

        Daca aveti copii care sunt impatimiti ai jucariilor Lego, in Romania nu aveti foarte multe optiuni in privinta magazinelor de unde sa cumparati. Daca vreti Lego originale, la un pret de bun simt, un pret decent si eventual, daca vreti colectii deosebite de Lego, singurul magazin de unde le puteti achizitiona, este Noriel.

        Ok, o sa imi spuneti ca toate magazinele au jucarii Lego pana si hypermarket-urile si aveti dreptate. Intrebarea mea este : ce colectii lego au, la ce pret, daca au informatii despre stoc, descriere detaliata a produselor etc. Si aici intervin cateva probleme pentru ca toate celelalte magazine pe care le stiu si comercializeaza Lego, nu au nimic pe stoc, au doar poze pe site si in cazurile bune, cutii goale in magazin. Asta in cazul in care au si magazin fizic pentru ca cvasiunanimitatea lor, nici macar nu au asa ceva. Eu m-am pacalit de 2 ori, o data am cumparat un lego dintr-un supermarket si cand l-am gasit pe site, la noriel, la doar 60% din pret, mi-a venit sa plang, a doua oara l-am luat de pe un site unde se vand chestii second hand si cand mi-a venit acasa, mi-am dat seama ca nu era original, scria IEGO pe el....



Mi-am invatat lectia insa si de atunci nu mai cumpar decat de la noriel, tot ce inseamna jucarii lego.

Cam acestea sunt jucariile pe care le-am cumparat in ultimul timp de la Noriel si nota 10 pentru magazin ca de fiecare data: livrare prompta, au reduceri in fiecare sezon, au campanii speciale de reducere pentru fiecare anotimp, sarbatoare, evenimente etc. Cumpar de la ei, pentru ambii copii, de cand acestia aveau 2-3 anisori:




Specialiştii confirmă: e benefic pe termen lung să-i înveţi pe copii despre bani

Profesorul Sharon M. Danes de la Universitatea din Minnesota şi antreprenorul Tammy Dunrud, fondator al Tammy Dunrud LLC, au analizat impactul educaţiei financiare asupra copiilor şi au ajuns la concluzia că e benefic pe termen lung să-i înveţi pe copii despre bani, economii şi cheltuirea resurselor financiare. Spre deosebire de cei care primesc informaţii financiare de mici, copiii care nu sunt expuşi acestor noţiuni vor fi privaţi de posibilitatea luării unor decizii bune din punct de vedere pecuniar şi dezavantajaţi pe termen lung la capitolul financiar, poate chiar ireversibil. Tocmai din aceste motive, cei doi specialiști au făcut o listă cu sfaturi pe care părinții care doresc să discute cu cei mici despre bani le pot pune în practică.

Pe lista sfaturilor pe care cei doi specialişti le aduc părinţilor se numără:

să aibă o abordare solidă în ceea ce priveşte prezentarea noţiunilor financiare către copii;
să ofere sfaturi şi să îi îndrume pe cei mici, în loc să îi direcţioneze către o cale precisă şi să le dicteze ce decizii să ia;
să îi încurajeze pe copii şi sa le aprecieze eforturile pe care le fac, în loc să îi critice şi să le ţină morală;
să le permită să înveţe din greşelile lor, dar şi din reuşitele lor;
să ia în considerare şi părerile diferite ale copiilor;
să îi includă pe toţi membrii familiei în luarea deciziilor legate de bani şi în orice fel de discuţii financiare adecvate vârstei copiilor;
să le explice copiilor ce pot face şi ce nu pot face, precum şi consecinţele care apar în urma nerespectării acestor reguli;
să le explice copiilor că fiecare membru al familiei trebuie să efectueze, în funcţie de capacităţi, activităţi domestice care nu au nevoie de răsplată financiară;
să le arate că şi părinţii pot să-şi dorească lucruri pe care nu şi le pot permite, dar că îşi pot spune şi lor “nu”.
Părinții nu trebuie să se teamă de discuțiile despre bani

Specialiștii mai cred că, deși pentru mulți părinți discuțiile despre bani par a fi învăluite, din start, de teamă, niciunui adult nu ar trebui să îi fie frică să stea de vorbă cu cel mic despre finanțe. Pentru început, adulţii trebuie să facă efortul de a se gândi cu mintea unui copil, nu cu cea a unui adult, iar lucrurile vor merge mult mai ușor. Conceptele pe care ar trebui să le predea copiilor vor fi cele legate de câştigare, cheltuire, împărţire, împrumutare şi economisire. Primele trei concepte pot fi explicate în momentul în care copiii încep să formeze propoziţii, în timp ce ultimele două necesită cunoaşterea unor noțiuni de matematică şi capacitatea de a înţelege lucrurile din perspectiva celuilalt. De asemenea, oamenii mari nu trebuie să uite că cel mai mult copiii învaţă indirect, prin observarea lucrurilor și a comportamentelor din jurul lor, dar şi prin exemplul altora, participând la discuţii şi la grupuri care iau decizii. Aşa că nu e de mirare că ceea ce fac ei în jurul copiilor la capitolul bani este foarte important pentru cei mici.

Atenție: banii nu pot înlocui sentimentele!

A-i învăța pe copii despre bani este mai mult decât a-i pregăti pentru o potenţială angajare sau de a-i ajuta să economisească o parte din banii câştigaţi. Le permite și să înţeleagă părțile pozitive şi cele negative ale banilor. Dar copiii trebuie să mai înveţe că, deşi este un gest foarte frumos să îi arăţi cuiva sentimentele pe care le ai pentru el cumpărându-i un cadou, spre exemplu, este la fel de important să îi arăţi că îl iubeşti prin fapte şi cuvinte. Iar aici exemplul personal este esențial pentru copii.


sursa citata

Ghid de achiziţionare: Cum alegi bicicleta potrivită pentru copilul tău

In zilele noastre bicicleta reincepe batalia pentru a-si intra in drepturi, ca mod de transport ecologic, antrenant si distractiv. GSP va va oferi pe parcursul a citorva episoade editoriale sfaturi utile pentru momentul in care va decideti sa va cumparati o bicicleta.


Si cum pentru mersul pe bicicleta nu exista restrictie de varsta si nu necesita carnet de condus, parcurile si aleile sunt populate nu numai de adulti ci si de prichindei veseli, nerabdatori sa se urce pe sa.

Inca de la varsta de 3 ani, parintii pot incepe cautarea bicicletei perfecte pentru copil. Pentru a nu se pierde intre atatea modele, sint bine venite citeva sfaturi din partea unui profesionist.

Patru reguli de baza in alegerea bicicletei pentru copii

Cristian Mihai, patronul magazinului de biciclete Bicishop.ro, insista asupra importantei unei biciclete durabile, de calitate, pentru o stabilitate mare pe bicicleta si evitarea accidentarilor. In functie de posibilitatile financiare, parintii ar trebui pe cat posibil sa urmeze cateva reguli esentiale:

1. Alegeti bicicleta in functie de materialul din care este facut cadrul – intotdeauna mergeti pe unul facut complet din aluminiu sau in mare parte, pentru ca bicicleta sa cantareasca cat mai putin.

2. Desi multi stiu acest lucru, nu este de neglijat criteriul de baza care diferentiaza bicicletele de baieti de cele de fete – teava superioara sudata, in cazul baieteilor.

3. Indiferent de varsta, aveti grija ca pedalele bicicletei sa fie cat mai late si cu suprafata aderenta. Este posibil, mai ales la inceput, ca celor mici sa le alunece piciorul de pe pedala, caz in care suprafata aderenta il tine in loc.

4. O privire mai atenta la jante in momentul achizitionarii bicicletei este foarte importanta. Multe biciclete de calitate inferioara vin cu jantele descentrate, moment in care sabotul de frana calca gresit iar cel mic nu mai poate frana cum trebuie.

Succesul consta in micile detalii

Acestea sunt caracteristicile generale. Se mai impun cateva diferentieri, asupra carora Cristian Mihai trage un semnal de alarma. “Bicicletele difera in functie de varsta. Diametrul rotilor incepe cu 12-14 inch (30 – 35 cm, 1 inch = 2,54 cm) si duce pana la 28 de inch (aprox 70 cm), pe masura ce copilul creste”.

Astfel, daca pentru copiii cu virsta intre 2-3 ani sunt recomandate tricicletele si bicicletele cu diametru de pana la 14 inch (36 cm), prescolarii cu varste intre 3-5 ani se pot aventura pe o bicicleta de 16 inch (41 cm)! Ajunsi in clasa I, vor constata ca au nevoie de o “jucarie” noua, cu roti de 20 inch (50-51 cm), urmand ca de la 10 ani in sus sa isi schimbe bicicleta cu una de 26-28 de inch (66-70 cm).Multi parinti nu isi pot imagina o bicicleta pentru copii fara clasicele roti ajutatoare. Atentie, insa! Ele sunt recomandate strict categoriei de varsta 3-7 ani, cu diametrul maxim al rotilor de 20 de inch.

“Cautati roti ajutatoare din cauciuc, nu din plastic si evitati-le pe cele colorate sau cu inscriptii. Desi mult mai placute din punct de vedere vizual, cauciucurile colorate sunt tratate cu substante chimice si deci nu prezinta siguranta”, ii avertizeaza pe parinti patronul Bicishop.ro.

Bicicletele de oras au avantajul accesoriilor, care ii pot tenta placut pe copii, dar si al ghidonului si al seii reglabile. Marele avantaj al flexibilitatii acestor doua elemente este faptul ca le poti adapta inaltimii copilului tau. In plus, ghidonul poate fi dat mai in fata sau dimpotriva aplecat, pentru plimbari confortabile.

Aventura pe doua roti: mountain bikes pentru copii

Un important segment al bicicletelor pentru copii le reprezinta MTB-urile, adica mountainbikes (foto 2). Desi majoritatea parintilor aleg o bicicleta simpla, de oras pentru inceputul de ciclist al copilului lor, dexteritatea precoce a copilului sau simtul lui de aventura ii pot incuraja sa le achizitioneze una tip MTB. MTB-urile sunt disponibile incepand cu varsta de 5 ani. Adultii nu vor gasi la ele roti ajutatoare, fiind adresate picilor cu un pic de experienta sau gandite pentru copii care pot fi supravegheati majoritatea timpului.

Parerea specialistului: “Poti forta MTB-ul si in acest caz, poti propune roti ajutatoare, dar majoritatea vor fi realizate prin improvizatii, deci nu cred ca merita sa iti asumi acest risc”

Un mountainbike se deosebeste prin amortizor, plasat in fata, prin cauciucurile putin cramponate, ghidon fix, schimbatoare pe sistemul grip-shift, care permit schimbarea vitezei numai in mers fata de cele in butuc, mult mai adaptabile.

Unde ne invatam cel mai usor copiii sa mearga pe bicicleta?

Pentru primele lectii cu bicicleta, parintii ar trebui sa aleaga un loc asfaltat, cat mai nivelat, putin sau deloc aglomerat si mai ales, pe unde nu se poate circula cu masina. Aleile unui parc, o parcare goala, un teren de tenis sau de baschet sunt ideale in acest sens.

Parerea medicului

In general ciclismul este recomandat tuturor copiilor, ca o activitate ce poate fi practicata regulat, chiar de 4 ori pe saptamana. Categoric se impune echipamentul de protectie, format din casca de protectie, cotiere, genunchiere si vesta.

Mersul pe bicicleta este un sport de rezistenta, deci este ideal pentru inima, plamani si sistemul cardiovascular. Este unul dintre putinele sporturi care nu tin cont de  forma fizica a celui mic si il ajuta sa ajunga la o greutate normala. Cu toate acestea, inainte de a-i cumpara o bicicleta copilului, parintii trebuie neaparat sa consulte medicul sportiv sau kinetoterapeutul! Din punct de vedere medical, nu exista nicio restrictie pentru copiii astmatici sau cu probleme articulare cronice, atat timp cat isi individualizeaza bicicleta (in functie de problemele copilului se pot recomanda pneuri mai putin umflate, pentru a nu tasa pe coloana in timpul pedalarii).

La nivel nutritional, ciclismul nu necesita adjuvante pentru sporirea performantelor; mai ales la o varsta precoce, mersul pe bicicleta nu implica competitie si rezultate excelente, precum alte sporturi. Acest sport este benefic sanatatii, inoculand copiilor un stil de viata sanatos si o alimentatie adecvata.   In acelasi timp, ciclismul il poate apropia pe copil de familie sau prieteni, fiind un sport ce poate fi practicat in grup. Usor de invatat, mersul pe bicicleta ii va da copilului o sansa de a iesi din rutina si din sedentarism.

Preturile bicicletelor pentru copii

Anul acesta, magazinele de biciclete s-au întrecut în oferta de modele disponibilă, atât ca preţ cât şi ca marcă. Astfel, la Decathlon preţurile se încadrează între 380 lei – 700 lei pentru biciclete cu diametrul între 14-20 inch dar nu depăşesc 900 lei/ bicicleta cu diametrul de 24 inch.


sursa