Role pentru copii si protectii - sfaturi si recomandari!


              Suntem la a 4-a pereche de role pentru copii, noi am schimbat  (atat eu cat si sotia) cam 3 perechi, de asemenea.

              Cateva sfaturi privitoare la achizitionarea rolelor pentru copii:

  • Cumparati role reglabile - copiii cresc foarte repede si ar fi pacat sa platiti acum o pereche de role, pe care anul viitor, copilul sa nu o mai poata folosi. Atentie ca rolele sa aiba si indicator de marime, sa stiti cum le reglati, o sa va fie mult mai usor.
  • Cumparati role pentru copii, care sa aiba benzi velcro (arici), ca sistem de prindere aditional. O sa ii fie mult mai usor copilului, sa se incalte cu ele si de asemenea, ofera o siguranta sporita. De asemenea ar fi bine sa aiba si posibilitatea de a fi asigurate cu un sistem de prindere solid, cu catarama.
  • Rotile confectionate din PVC sunt o alegere foarte bune si durabila, in privinta rolelor pentru copii.
  • Rulmentii cu bile 608Z, sunt cea mai buna alegere in privinta rolelor.
  • Pentru copiii micuti, este preferabil sa cumparati role, ce au posibilitatea de ajustare: spre exemplu, la incepatori, se pot pune 2 roti in spate si una singura in fata, atunci cand copilul invata sa patineze, se pot pune 2/3/4 roti in linie.
  • Cumparati intotdeauna la role, si protectii sau accesorii: casti, genunchiere, cotiere, aparatori de palme: atat in cazul incepatorilor cat si in cazul celor mai avansati, accidentele se pot intampla, nu neaparat din vina lor, dar asta este mai putin important. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca o cazatura sa-i provoace copilului cat mai putine daune.
  • Cumparati atat protectiile si accesoriile cat si rolele sau alte jucarii de exterior, de la magazine mari, serioase, dedicate. Nu va bucurati ca ati gasit la un magazin de cartier, ce nu va poate garanta nici un fel de calitate a produsului: altceva este sa i se rupa copilului, o figurina si cu totul altceva, sa i se rupa o gheata de la rola sau sa aiba un sistem de prindere defectuos si sa ii puna in pericol, glezna.
Va vom prezenta recomandarile noastre cu privire la role dar si la protectii si accesorii.

In privinta recomandarilor privitoare la role, pentru copii avand varsta cuprinsa intre 2 an jumatate sau 3 ani si 5-7 ani:
In privinta protectiilor si a accesoriilor pentru role, acestea sunt recomandarile noastre:


Alimentatia recomandata in raceala si gripa

Alimentatia in raceala este in general cea normala, daca nu exista probleme de tipul durerilor de gat sau diaree. Este de preferat sa administram insa celor mici produse care sa ofere organismului necesarul de vitamine si minerale pentru o recuperare cat mai rapida. Sa aflam in articolul urmator care este varianta optima de alimentatie in raceala.

Alimentatia in raceala - vitamine si minerale

Deoarece nu putem intotdeauna preveni raceala si gripa, o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale poate ajuta. Aceste alimente reprezinta surse excelente de vitamine si minerale care pot fortifica sistemul imunitar al copilului si-i pot spori abilitatea de a elimina raceala sau gripa. Iata cele mai importante vitamine necesare in procesul de vindecare:
- Vitamina C, un puternic antioxidant, care se gaseste in capsuni, portocale, ardei si legume cu frunze
- Vitamina E care se gaseste in lapte, ulei de floarea soarelui, soia si avocado
- Beta-caroten care se gaseste in morcovi, cartofi dulci, pepene galben, spanac, dovleac placintar
- Zinc care se gaseste in carne, peste, crustacee, produse lactate, fasole uscata, nuci si cereale
Trebuie sa retineti faptul ca aceasta lista contine doar cateva repere orientative si majoritatea legumelor si fructelor contin nutrimente in diverse cantitati, reprezentand oricand o alternativa benefica in comparatie cu alimentele procesate sau cu cele de tip fast-food.
Alimentatia in raceala - alimente si beneficii oferite

Kiwi contine intre 90 si 110 miligrame de vitamina C - mai mult decat o portocala obisnuita, reprezentand o sursa buna de potasiu, important pentru fortifierea musculaturii si nervilor, dar si vitamina E care propuleseaza sistemul imunitar slabit. Fructele kiwi sunt pline de flavonoide si carotenoide - antioxidanti care imbunatatesc sanatatea sistemului respirator, a inimii si pe cea generala, conform dr. Suki Hertz, profesor de nutritie in cadrul Insitutului Culinar American. Le puteti taia in bucati (dupa ce le curatati) pentru o salata de fructe sau le puteti combina cu iaurt.

Papaya este recunscuta pentru proprietati anti-inflamatorii, reprezentand si o sursa excelenta de vitamina C, o papaya medie oferind in acest sens 313% din necesarul zilnic. Contine si beta-caroten, un fito-nutriment care este convertit in vitamina A de organism si mentine umezeala ochilor, a pielii si a membranelor. Poate fi consumata dimineata sau amestecata cu suc de portocale pentru un smoothie tropical.

Ghimbirul poate diminua simptomele racelii si elibera caile nazale, stimuland de asemenea sistemul digestiv, reduce durerile cauzate de gaze si relaxeaza tractul intestinal. Pentru enteroviroze puteti introduce cateva felii in apa fierbinte, apoi acoperiti pentru 10 minute si veti obtine o bautura matinala sanatoasa (puteti adauga lamaie si miere). Radacina proaspata de ghimbir poate ajuta prin inducerea transpiratiei si reducerea senzatiei de greata si a diareei.

Semintele de dovleac sunt pline de vitamine, amino-acizi si minerale, inclusiv zinc. Zincul ajua sistemul imunitar actionand ca un antioxidant si minimizand afectarea membranelor celulare cauzata de radicalii liberi. Sunt delicioase simple sau in iaurt, combinate cu ovaz sau alte cereale la micul dejun.

Germenii de grau sunt plini de vitamine si grasimi esentiale, putand stimula rapid sistemul imunitar. De asemenea, contin o cantitate mare de vitamina E, un antioxidant care contribuie la reducerea inflamatiei. Pot fi serviti cu iaurt, ovaz sau alte cereale.

Semintele de in contin de asemenea nutrimente si minerale, inclusiv vitamina E, un antioxidant care mentine sanatatea celulelor si un acid alfa-linoleic (sursa vegetala de acizi-grasi omega 3). Pentru a beneficia la maxim de acesti acizi grasi benefici, semintele trebuie intai macinate. Au o aroma de alune si pot fi consumare cu iaurt, ovaz sau ale cereal, uleiul din seminte de in reprezentand o alta varianta de luat in seama. Deoarece sunt extrem de perisabile, trebuie pastrate in frigider timp de maxim 3 luni.

 In afara de vitamina C, lamaile stimuleaza productia de bacterii benefice. Nutritionistii considera ca lamaia poate fi utilizata drept condiment in loc de zahar si sare (care pot slabi sistemul imunitar). Dimineata poate fi stoarsa pe fructe sau adaugata in ceai.

Afinele cunoscute drept super-alimente contin mai multi antioxidanti decat orice alt fruct sau leguma. Sunt de asemenea printre cele mai bogate alimente in antocianidine (anti-oxidanti care lupta cu celulele canceroase) si o excelenta sursa de vitamina C, magneziu si fibre.

Galbenusurile reprezinta o sursa buna de seleniu, o substanta minerala care sustine sanatatea sistemului imunitar. Desi considerate odata daunatoare pentru afectiunile inimii, contin o cantitate relativ redusa de grasimi saturate (dar ridicata de colesterol). Proteinele din albus sunt de calitate superioara, prin urmare ouale reprezinta o solutie eficienta oricand. Persoanele care nu consuma suficiente proteine tind sa acumuleze carbohidrati care pot creste nivelul glicemiei si slabi sistemul imunitar.

Tofu reprezinta o proteina completa si o sursa buna de calciu si acizi grasi omega-3, toate acestea putand fortifia sistemul imunitar.

Quinoa este cunoscuta drept o cereala, dar este de fapt o samanta care poate fi gatita. Un super-aliment, quinoa este una din putinele "proteine complete" ale regnului vegetal, oferind astfel toti amino-acizii esentiali care se afla in carne, pui sau peste, cum este lizina care ajuta la refacerea tesuturilor. Puteti inlocui painea alba cu o paine care sa o contina.

Toata lumea cunoaste faptul ca portocalele sunt pline de vitamina C si cu antioxidanti puternici, continand putine calorii (previn obezitatea). Le puteti consuma ca atare sau sub forma de suc (trebuie consumat la scurt timp dupa preparare pentru ca isi pierde in timp valoarea nutritiva).

Usturoiul poate stimula sistemul imunitar crescand rezistenta la infectie si stres. Puteti zdrobi cateii de usturoi cu un cutit inainte de a-i adauga in mancare (in acest mod se elibereaza sucul ). Proprietatile sale de antioxidant puternic sunt antivirale si pot preveni racelile si scurta durata acestora, fiind determinate de alicina, un compus uleios (care ofera mirosul distinct).

Ceaiul verde este folosit din vremuri stravechi pentru proprietatile vindecatoare fiind plin de antioxidanti. Se pare ca cei care consuma constant se confrunta mai rar cu raceli, dar si sistemul lor imunitar produce mai multe celule care lupta cu bacteriile si virusurile. Retineti insa faptul ca contine cofeina, deci nu este indicat copiilor mici.

Mierea este intrebuintata de mult timp pentru durerile de gat, studiile indicand faptul ca poate reduce tusea prin captusirea mucoasei gatului si ameliorarea iritatiei. Mierea de hrisca este cunoscuta pentru calitatile sale medicale. Retineti insa faptul ca nu este indicata copiilor sub 1 an deoarece poate cauza botulism.

Carnea slaba contine fier, esential pentru un sistem imunitar puternic, fiind usor asimilata de orgasim si continand si zinc.

 Nu in ultimul rand, branza de vaca (urda) este un puternic antioxidant care poate intari sistemul imunitar. Branza si alte produse lactate contin acid linoleic conjugat, o componenta naturala a produselor lactate care poate stimula sistemul imunitar, conform studiilor pe animale. Iaurtul si alte produse pe baza de culturi de lapte contin probiotice, bacterii benefice pentru sistemul imunitar. Verificati cand le cumparati si daca contin vitamina D, deoarece nivele scazute alte acesteia sunt asociate aparitiei racelii si a altor probleme respiratorii. Pe de alta parte, lactatele pot duce la productie mare de mucus, de aceea, daca raceala are printre simptome si expectoratii sau nas care curge, limitati consumul de lactate.

Cercetarile medicale au concluzionat ca supa de pui suprima inflamatia care cauzeaza multe din simptomele racelii, subtiind in acelasi timp secretiile de mucus, prin urmare ameliorand congestia nasului, a plamanilor si a gatului. Daca contine si taietei si legume, va spori nivelul de energie prin intermediul carbohidratilor si pe cel al nutrimentelor din organism.

Alimentatia in raceala- cantitati mici

Este important sa retineti ca raceala si gripa sunt de obicei insotite de o scadere a apetitului, prin urmare nu este indicat sa fortati organismul sa primeasca mai multe alimente decat doreste. In schimb, sunt recomandate portiile mici servite mai des. In acest fel preveniti si aparitia altor simptome neplacute cum sunt greata si varsaturile care pot conduce la deshidratare. Dupa terminarea perioadei de convalescenta, organismul va reveni la apetitul normal (chiar va fi mai ridicat) si recuperarea va decurge firesc.

Alimentatia in raceala - dureri de gat

In cazul in care raceala este insotita de dureri de gat, trebuie sa optati pentru alimente cu textura moale si, eventual, cu gust fad (pentru a nu irita suplimentar mucoasa gatului). De asemenea, este bine sa fie servite calde, nu reci si pot fi asociate cu ceaiuri (cum este cel de musetel), care prezinta proprietati anti-inflamatorii si antiseptice si chiar miere, recunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale vindecatoare (in special in sfera problemelor aparatului respirator).

Alimentatia in raceala - diaree

Daca raceala sau gripa este insotita de diaree, este indicat sa optati pentru un regim adecvat, general valabil atat pentru adulti, cat si pentru copii:
- ceai de menta indulcit cu glucoza pulvis (1 lingurita la 100 ml sau 100g), apa plata, apa fiarta si racita
-sticks-uri, covrigei, biscuiti normali (fara zahar sau crema), paine prajita
-branza de vaci, branza telemea
-carne fiarta sau fripta (pui sau vita)
-supa de zarzavat cu morcovi, telina si albitura, fara cartofi, rosii, dovlecel, zeama de carne
-morcov fiert, orez fiert, paste fainoase cu branza
-lapte delactozat pentru copii si eventual excluderea produselor lactate pentru adulti
-ou fiert tare, banana- daca nu exista varsaturi
-regim normal sarat

Daca nu exista alte probleme asociate racelii sau gripei, o dieta bogata in fructe si legume proaspete va prezenta intotdeauna mai multe beneficii prin comparatie cu administrarea excesiva a medicamentelor. Organismul va fi stimulat in procesul de vindecare de produse naturale si sanatoase care, de altfel, nu sunt costisitoare si sunt usor de achizitionat.

sursa

Supa la copii: beneficii si sfaturi

Supa la copii reprezinta o varianta de masa usor de preparat si delicioasa, continand nenumarate vitamine si minerale. Iata cateva aspecte importante si sfaturi cu privire la prepararea supei la copii.

Beneficiile supei pentru copii


Nimic nu se compara cu un castron cald de supa, mai ales intr-o zi friguroasa, ea fiind echivalentul unei salate pe timp de toamna sau iarna. Supele reprezinta o modalitate excelenta de a-i obisnui pe copii cu legumele, fiind recomandate in alimentatia celor mici chiar de la inceputul perioadei de diversificare. Avand la dispozitie atat de multe legume (chiar si fructe), putem prepara practic un numar...nelimitat de combinatii si supele pot constitui in sine mese independente (cand sunt suficient de bogate in continut).

In functie de varsta copilului, retetele de supa pot fi usor adaptabile pentru stadiile de dezvoltare ale dentitiei/masticatiei, mama optand la cei mai mici pentru supe fluide, eventual pasate (dar la fel de sanatoase), iar la cei mai mari pentru supe continand legume taiate cuburi/fasii, chiar cu adaos de carne sau paste fainoase (taitei, fidea etc.)

supaStudiile au demonstrat in mod repetat faptul ca, atunci cand cina consta intr-o portie de supa inainte de felul principal, corpul consuma cu 20% mai putine calorii la acea masa, motivul fiind unul simplu: lichidul supei conduce la o senzatie de plenitudine si, prin urmare, corpul va necesita mai putina mancare ulterior. De aceea, supele constituie o varianta sanatoasa pentru copiii care se confrunta cu problema obezitatii, din pacate destul de des intalnita in zilele noastre.

Din punct de vedere nutritional, supa include, datorita legumelor utilizate, multe vitamine hidrosolubile (solubile in apa) cum sunt vitaminele B, C si K, precum si fibre vegetale si o serie de minerale, contribuind la reglarea tranzitului intestinal si fiind utile in constipatie. In plus, consumul de supa prezinta un beneficiu suplimentar din perspectiva greutatii si a retentiei de lichide: cele care se bazeaza pe praz, ceapa si telina sunt bogate in special in potasiu, care realizeaza legaturi chimice cu sodiul (sarea) din organism si ajuta la eliminarea lichidului in exces (util in cazul copiilor obezi).

Supele sunt usor de preparat si usor de digerat si contin putine calorii. De asemenea, sunt relativ necostisitoare si ajuta chiar la tratarea unor boli. Astfel, cercetarile medicale au concluzionat ca supa de pui suprima inflamatia care cauzeaza multe din simptomele racelii, subtiind in acelasi timp secretiile de mucus, prin urmare ameliorand congestia nasului, a plamanilor si a gatului. In cazul in care contine si taitei si legume, va spori nivelul de energie prin intermediul carbohidratilor si pe cel al nutrimentelor din organism.

Cand preparati supe pentru copii (mai mari de 1 an), specialistii recomanda sa apelati la zeama de carne (daca cel mic nu sufera de diaree) si nu la apa, deoarece cea dintai este bogata in calciu, magnzeiu, potasiu, fosfor, colagen, gelatina, glucozamina, condroitina (parte integranta a cartilajului normal), minerale si multe altele. Zeama de carne contine in plus fata de supele de zarzavat si proteine (datorita continutului de carne), fiind benefica pentru sanatatea incheieturilor, probleme digestive, sistem imunitar si chiar fortifierea parului si a unghiilor. Zeama de carne din oase reprezinta un tonic in special pentru sanatatea sistemului osos si previne aparitia osteoporozei.

Supele la copii au nevoie de ingrediente de calitate
 Supa de rosii, una dintre preferatele celor mici, este bogata in licopen datorita continutului de rosii, ce reprezinta un important antioxidant util in protejarea impotriva bolilor de inima. Daca adaugati si smantana, sporiti numarul de calorii si lipide din portia respectiva, iar daca optati pentru busuioc, acesta este considerat a proteja impotriva cancerului. Morcovii din supa constituie o sursa importanta de beta-caroten care protejeaza impotriva cancerului si a cataractei si imbunatateste sistemul imunitar.

Coriandrul contine nivele ridicate de antioxidanti, ajuta la scaderea tensiunii si la digestie. Nucsoara, un alt condiment, ajuta la deranjamentele stomacale, dar si la eliminarea toxinelor hepatice. Ceapa si usturoiul contin nivele ridicate de sulfide, care contribuie la scaderea colesterolului si la subtierea sangelui, minimizand riscul de coagulare. Flavonoida quercetina (pigment natural hidrosolubil) din ceapa protejeaza impotriva bolilor de inima. Macrisul utilizat in supa ajuta in prevenirea anemiei (o problema des intalnita la copii) continand, pe langa fier, si vitamina C, beta-caroten si acid folic (util pentru cresterea celulelor). Ardeii grasi rosii contin mai multa vitamina C decat rosiile, dar si vitamina B6, care ajuta la functionarea creierului, antioxidantul beta-caroten, fier si potasiu (lupta impotriva racelii si a gripei, dar si a cancerului la plamani). Vinetele sunt bogate in antioxidantul monoterpen, iar dovlecelul contine seleniu, ambele protejand celulele de radicalii liberi. Patrunjelul, des utilizat in supe, contine histadina, considerata a inhiba cresterea tumorilor. Turmericul imbunatateste memoria, ajuta digestia, reduce inflamatiile si lupta impotriva infectiilor (si a atacului de cord). Chimenul contine agentii anti-cancer carevol si limonen, iar cuisoarele protejeaza impotriva radicalilor liberi. Oregano are proprietati antibacteriene. Optati pentru uleiul de masline cand pregatiti supa, deoarece reprezinta o sursa de grasime monosaturata (si nu pentru unt sau margarina).

Daca va decideti sa preparati o supa de peste, aceasta constituie o sursa bogata de proteine si putine lipide, fiind buna pentru sanatatea inimii. Codul ofera iod (ajuta metabolismul) si vitamina B 12 (ajuta la generarea de globule rosii), iar egrefinul contine vitamina B9 (acid folic). Pestii grasi, cum sunt somonul, macroul, tonul si heringul contin acizi grasi esentiali, care contribuie la cresterea celulelor si la functionarea creierului.

In comparatie cu supele naturale, gatite in casa, supele la conserva beneficiaza de mult mai putine vitamine, in schimb de multa sare (pentru a le conserva mai bine) si chiar zahar in exces, nefiind recomandate celor mici. Cele la plic sunt total contraindicate, deoarece contin multe ingrediente daunatoare oricui, nu doar copiilor, cum sunt conservanti, coloranti si multe E-uri.

Doamna doctor Mihaela Costin - nutritionist si specialist in comunicare www.nutrishape.ro ne mentioneaza:

"Supa este un preparat care trebuie introdus in alimentatia copilului. Pe langa beneficiile imediate consumului, aceasta are o serie de beneficii pe termen lung.
In primul rand, supa este o sursa de vitamine, de minerale, de fibre si de nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii. Apoi, ea reprezinta un adjuvant in procesul de digestie si contribuie la mentinerea constanta a greutatii copilului. Totodata, de luat in calcul ca este o sursa de hidratare a organismului si poate fi folosit ca adjuvant in cazul copiilor ce refuza consumul de apa."

Sfaturi

Pentru a incuraja copiii sa consume supa, este bine sa le-o oferiti cat mai devreme in alimentatie. Apoi, este important ca si voi sa mancati alaturi de ei, eventual servind alaturi de acestia mesele in familie si implicandu-i in prepararea mancarii, fie ca este vorba despre curatatul legumelor sau spalatul lor, fie doar la achizitia/cantarirea lor. Daca vor participa si cei mici la pregatirea mesei, vor fi mult mai incantati sa consume produsul finit. Nu in ultimul rand, incercati sa tineti cont si de prezentarea in farfurie, deoarece copiii sunt extrem de influentabili de acest aspect. Optati pentru un colorit vesel si adaugati eventual un decor inedit pentru a-i imbia sa consume portia preferata de supa. In cazul in care nu mai aveti idei noi pentru a pregati supe, puteti gasi in librarii sau in magazine carti de bucate speciale pentru alimentatia copiilor si chiar carti de bucate special dedicate varstei acestora, care vor fi cu siguranta apreciate.

sursa articol